wtorek, 27 stycznia 2015

Cudowne właściwości kakao

Co kryje kakao?
Same pozytywy. Ziarna kakaowca posiadają wiele mikroelementów i minerałów, wykazują zdolność do regeneracji komórek oraz opóźniania procesów starzenia. Dodatkowo zmniejszają produkowanie i uwalnianie wolnych rodników, będąc zarazem naturalnym przeciwutleniaczem.
W XVIII w. odkryto, że doskonale naturalne kakao uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chroni serce. Obniża także ciśnienie krwi, poprawia samopoczucie, zwiększa wydzielanie endorfin i redukuje stres.
To nie wszystko. Kakao zawiera też duże ilości wapnia, magnezu, żelaza, magnezu i fosforu oraz witaminy A,E, te z grupy B, polifenole i flawonoidy.
Prawdziwe kakao powinno być przyprawione wanilią, chili, tapioką, cynamonem i popijane zimną źródlaną wodą. W przeciętnym sklepie będzie jednak o takie trudno. Ważne jest żeby zwrócić szczególną uwagę na zawartość kakao – im większa, tym lepiej. Niestety większość wyrobów zawiera sztuczne dodatki, ulepszacze i barwniki, warto poświęcić chwilę i zapoznać się ze składem produktu. My oczywiście wiście polecamy czyste kakao Van Houten, które znajdziecie tutaj: Kakao Van Houten

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz